Cinci intrebari care deblocheaza situatia
Se intampla ca, uneori, oamenii cu care stam de vorba sa se afle intr-o situatie pe care am descrie-o ca fiind un blocaj. Indiferent ca sunt clienti de coaching, colegi, prieteni sau oameni cu care contextul zilei ne-a adus impreuna, cateva intrebari in stil coaching ar putea fi de ajutor.
Ce este un blocaj?
Foarte simplu spus, o situatie de blocaj este cea in care cineva:
are stari/rezultate proaste si este atat de adancit in ele, incat nici nu constientizeaza ca este “blocat”;
constientizeaza blocajul, dar vede doar problema si nu isi poate imagina o solutie;
isi poate imagina o solutie, dar nu are energie/resurse/motivatie pentru a face o schimbare.
Intrebari cu sclipici
Desigur ca numarul intrebarilor folositoare este cu mult mai mare, insa am sa le impartasesc pe unele dintre preferatele mele
1. Ce iti doresti, de fapt, in situatia data?
Este o intrebare simpla, dar profunda, care obliga la introspectie, evaluarea nevoilor, dorintelor, a felului in care persoana se raporteaza la sine si la ceilalti, la trecut, prezent si viitor si la faptul ca ar trebui sa aiba o viziune corecta/productiva si un scop clar.
2. Daca ai iesi din blocajul acesta si ai incepe sa mergi intr-o directie noua/mai buna, in ce ar consta ea? In ce directie crezi ca ar trebui s-o iei?
Este una dintre intrebarile oarecum “smechere” – adesea, dupa ce raspund la ea, oamenii isi schimba semnificativ limbajul non-verbal, ca si consecinta a schimbarii starii interioare; ea forteaza la imaginarea, concreta, a unei iesiri din situatie, evaluarea de alternative, parcurgerea unui drum (deci miscare din situatia statica), alegere si repozitionare fata de perceptia initiala.
3. Ce anume din ce faci/gandesti tu are legatura cu faptul ca esti intr-un blocaj? Cum iti mentii obstacolul?
Intrebarea este foarte utila atunci cand blocajul este, in cea mai mare parte, determinat de convingerile, emotiile negative, incapatanarile sau reactiile imature ale celuilalt si il ajuta sa inteleaga faptul ca blocajul este propria sa creatie. Fara aceasta constientizare si asumarea responsabilitatii pentru schimbare, uneori oamenii pot trai perioade lungi intr-o stare nefericita, captivi in iluzia ca mediul/altii trebuie sa se schimbe.
4. Ce te invata acest obstacol? Ce abilitati trebuie sa dezvolti, ca sa il poti depasi?
O buna intrebare pentru cei care vad doar aspectele negative ale situatiei si nu o pot, inca, percepe ca pe o provocare, un indemn la perfectionare sau dezvoltare de noi abilitati. Odata ce vor intra in aceasta noua zona de perceptie, raspunsul lor fata de contextul “advers” va fi altul.
5. Daca ai alege sa rezolvi situatia (nu conteaza, acum, prin ce mijloace) - definitiv, exemplar sau complet - pentru ce ai face asta?
Ultima din cele 5 intrebari pe care le aducem, astazi, in discutie, este situata in centrul ariei motivationale si ii da sansa interlocutorului sa descopere ce anume are importanta majora pentru el.
Specificatia “exemplar, complet sau definitiv” este un ingredient-cheie pe care l-am adus in reteta mea de gatit solutii dupa ceva timp, pentru ca experienta mi-a aratat ca oamenii lucreaza, de fapt, pe nivele variate de motivatie si ca sunt dispusi sa faca aproape toate lucrurile, in viata, in 2 moduri: acceptabil si impecabil…
Meditand la aceasta intrebare, sunt obligati sa analizeze serios nivelul de schimbare pe care il doresc, efortul pe care trebuie sa il depuna, valorile centrale, imaginea de sine pe care ar trebui/isi doresc sa o aiba si, pana la urma, nivelul performantei si calitatea vietii lor.
Articol preluat de pe: http://coaching-essence.ro/articole/cinci-intrebari-care-deblocheaza-situatia.html